Uitjes voor kinderen

Jeugd van toen en nu, wat zijn de verschillen

Jeugd van toen en nu, wat zijn de verschillen

Hoe vaak zeg je wel niet tegen je kinderen vroeger was alles anders dan hoe het er nu aan toe gaat. En dan krijg je al snel het respons van je kinderen dat ouders heel ouderwets zijn en te veel vergelijken met hun jeugd. Waar zitten de grote verschillen tussen toen en nu?

Hoe bracht jij je tijd door en hoe doet de jeugd dat nu?

Vroeger werd je als kind snel naar buiten gestuurd als je te veel energie had. Een van de populaire dingen destijds was knikkeren. Je maakte dan een kuiltje in de grond en dan deed je samen met je vriendjes een potje knikkeren. Wie al zijn knikkers als eerste in het kuiltje kreeg die had alle knikkers van de anderen gewonnen. De meisjes die deden graag stoepkrijten en hinkelen of touwtjespringen of met een stoffen elastiek figuren maken met armen en benen. Wat de jongens en meisjes samen deden waren verstoppertje spelen of tikkertje. Tegenwoordig is de jeugd niet achter de computer weg te slaan en gebeuren alle spelletjes online. Playstation is echt een hype.

Vroeger had je geen 4g of wifi maar heel traag internet

Over PlayStation gesproken dat gebeurt nu via een glasvezel internet die razendsnel is. Vroeger moest je met telefoontikken inbellen, dan hoorde je een ellenlange gekraak deuntje en als dat stopte dan had je internet. Als je dan ongeveer een kwartiertje online was, dan betaalde je al snel vijftien gulden. Vroeger als kind had je boeken waaruit je moest leren, en kreeg je een overhoring. Zo had je nog een schoolbord waar de leraren je huiswerkopdrachten deed opschrijven. Tegenwoordig krijg je via email je huiswerk en moet je alles via internet opzoeken. 

De tijd wat de jeugd nu doormaakt

Vroeger had je de ruimte om je te kunnen ontwikkelen en hadden de leraren veel tijd om je te begeleiden. Tegenwoordige tijd moet alles gehaast gaan en wordt je kind haast gedwongen om alles maar in het hoofd te stampen. Ook is er een tekort aan leraren en zitten de klassen van de basisschool overvol, en hebben ze moeite om alle kinderen aandacht te geven. 

Nu zijn er meer dan vijfentwintig leerlingen in de klas en dat was vroeger een maximum van dertien tot vijftien kinderen. Ook konden ouders vroeger gewoon de klas in om een praatje te maken met de leraren en ging het er gemoedelijker aan toe, tegenwoordig mag je blij zijn dat je even kunt zwaaien naar je kind en dan kun je gaan. Ouders maakten vroeger ook altijd een praatje met andere ouders en werden er speel afspraken gemaakt dat de vriendjes bij elkaar thuis konden spelen.

meer te weten komen